Dlaczego warto włączyć czerwoną herbatę do codziennej diety?

Dlaczego warto włączyć czerwoną herbatę do codziennej diety?

Czerwona herbata uważana jest za prawdziwego pogromcę tłuszczu. Zresztą bardzo słusznie. Dieta, w przypadku której stosuje się ją, nie wywołuje efektu jojo. Ten gatunek herbaty skutecznie wspomaga trawienie. Warto wypijać przynajmniej filiżankę naparu dziennie. Utrata masy ciała to jednak nie wszystkie jej cenne właściwości, których można się po niej spodziewać. Ponadto liście herbaty czerwonej mają silne właściwości antyoksydacyjne. Zniwelowanie powstawania wolnych rodników sprzyja opóźnieniu pojawienia się pierwszych oznak starzenia skóry i zachowaniu młodego wyglądu. Działanie odkażające czerwonej herbaty sprawia, że wpływa ona doskonale na stan zdrowia jamy ustnej, jak również całego organizmu. Stanowi ochronę zębów przed próchnicą. Herbacie, takiej jak czerwona herbata tej przypisuje się również działanie uspokajające i wyciszające, dlatego warto pić ją tuż przed snem.

O herbacie czerwonej słów kilka...

Jak poprawnie przyrządzić ten aromatyczny napój? Parzenie herbaty czerwonej nie powinno przysparzać żadnych trudności. Łyżeczkę suszu wystarczy zalać wodą o temperaturze stopni Celsjusza. Trudne warunki podróży wymusiły specyficzny kształt herbaty, przypominający ciastka lub gniazda, pod postacią której jest znana szerzej odbiorcom i oferowana w sklepach zielarskich i sklepach z bio żywnością. Smak herbaty tego gatunku można określić jako dość ciężki i ziemisty. Nie każdemu może on zatem odpowiadać. Stąd też producenci przygotowują rozwiązania w postaci mieszanek aromatyzowanych, z dodatkiem kawałków owoców, na przykład skórki grapefruita, pomarańczy czy cytryny. Tak sporządzone susze są bardziej przystępne w smaku w przypadku tych osób, które dopiero przyzwyczajają się do Pu-erha. Herbatę tą określa się, korzystając z 10-stopniowej skali, z czego 1 oznacza najwyższą, 10 zaś najniższa jakość. W sprzedaży istnieją dwa typy herbaty czerwonej, z których jedna poddawana jest kilkunastoletniemu procesowi leżakowania (przez co jest droższa) oraz druga, którą można pić od razu, po przejściu procesu fermentacji (tańszy rodzaj). 

u fermentacji (tańszy rodzaj).